Štát dovolil Rómom usadiť sa na cudzích pozemkoch, vyhlásil Pollák

25.09.2012 Bratislava

Bratislava 25. septembra (TASR) - Strana SDKÚ-DS sa snaží návrhom novely stavebného zákona, ktorého cieľom je búranie čiernych stavieb na cudzích pozemkoch, upútať pozornosť a navyše ňou zvolený spôsob riešenia je mierne extrémistický. V rozprave k návrhu to dnes vyhlásil poslanec NR SR a budúci vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO).

Upozornil, že Rómovia sa neusadili na súčasných pozemkoch sami, vrchnosť im prikázala presné miesto. Štát teda dovolil Rómom usadiť sa na cudzích pozemkoch a my sa k tomu musíme postaviť zodpovedne. "Vítam, že tento problém SDKÚ-DS trápi, treba ho riešiť. Štát je zodpovedný za to, čo sa stalo a musí nájsť riešenie. Nemôžeme ho nechať na rôznych divadelníkov len preto, že my sa tohto problému bojíme," upozornil Pollák.

To, že SDKÚ-DS chce vraj verejnosť zaujať rómskou témou, mu údajne vôbec neprekáža. "Avšak spôsob, akým to prezentuje, mi nie celkom vyhovuje. Je nehodné SDKÚ-DS správať sa takto nezodpovedne k svojim voličom, je nevhodné postaviť sa v osade a tvrdiť, že treba chatrče zbúrať," odkázal Pollák predkladateľom.

Poslanec sa domnieva, že predložená novela nie je kompletná, lebo sa nezaoberá tým, čo bude s chatrčami, ktoré už stoja na cudzích pozemkoch. Pozdávalo by sa mu napríklad, ak by sa poslanci SDKÚ-DS postavili pred hotel Juraja Širokého a povedali, že nie je legálny a treba ho zbúrať. "Ale na to SDKÚ-DS asi nemá gule. Ale mali by ste urobiť všetko pre to, aby ste gule mali," odporučil. Navrhovanú formu zákona tiež vníma ako nevyhovujúcu, preto on osobne novelu nepodporí.

Jeden z predkladateľov návrhu Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) upozornil, že jednoduchšie je onálepkovať SDKÚ-DS z rôznych úmyslov. "Bavme sa ale o podstate návrhu," apeloval.

Kaník zdôraznil, že tento problém rastie a stáva sa naliehavejším a naliehavejším. "Zľahčovať to nie je dobrá vec pre občanov Slovenska. Vznikajú čierne stavby bez stavebného povolenia, ktoré sú navyše postavené na cudzích, často súkromných pozemkoch. Ich majitelia sa nevedia brániť, nevedia sa domôcť práva ochrany svojho súkromného vlastníctva, lebo neexistuje možnosť súčasnou legislatívou dosiahnuť nápravu. Nedajú sa totiž aplikovať tresty pre poberateľov sociálnych dávok, táto skupina požíva absolútnu priestupkovú imunitu," uviedol.

Kaník tvrdí, že občania od politikov žiadajú nápravu, a preto je neskoro čakať na komplexné riešenie. "Tieto problémy treba riešiť za pochodu, hneď a okamžite. Rečí už bolo dosť, ľudia chcú od nás činy, chcú vidieť, že chceme pomôcť, nie klamať ich sladkými rečami," povedal.
 

Vyberte región